Mēness atspīdumi ūdenī

Tradicionālā Ķīniešu Medicīna sievietēm
Pusmūžā, kad parasti notiek pāreja uz Otro Pavasari, nereti mūs piemeklē dažādi spriedzes momenti, kas palielina emocionālo un fizisko slodzi, piem., rūpes par mūsu vecākiem viņu dzīves novakarē, pielāgošanās lomu maiņai mājās un darbā, attiecības ar bērniem, kas atstāj mājas un dodas savā dzīvē, atvaļināšanās no profesionālā darba, garīga un fiziska rakstura pārmaiņas un tamlīdzīgi. Ja esam pieņēmušas negatīvu stereotipu par sievieti menopauzē, tad viegli attiecinām uz menopauzi ciešanas un diskomfortu, ko radījuši stresa faktori mūsu dzīvē līdz menopauzei.
Taču daudzas no mums ceļā uz Otro Pavasari sastopas ar ļoti nopietniem fiziskiem simptomiem. Kad Liesas darbība pavājinās, mazāk ir Ci, Asiņu un citu organismu šķidrumu, kas nepieciešami organismam. Sievietes šo mitruma samazināšanos sajūt kā sausumu un diskomfortu makstī, kā sausu ādu, matus, acis un nagus. Viņas mēdz piemeklēt arī aizcietējumi. Tā kā sievietes Iņ mazinās un vairs nespēj līdzsvarot viņas Jaņ, tad Jaņ pārākums izpaužas kā Karstums, kurš virzās augšup uz galvu un pleciem, uz ķermeņa virsmu, tā radot karstuma viļņus un svīšanu naktī. Šie simptomi ietekmē veselīgu miegu. Sievietes svīšanas dēļ mostas no miega un ceļas no gultas meklēt sausas drēbes. Ja pietiekami neatpūšamies, kļūstam viegli aizkaitināmas, esam sliktā garastāvoklī, mums sāk zust enerģija. Šis stāvoklis var saasināties, ja mūsu Aknu sistēmā ir bloķēta Ci un tas pastiprina Asins Nepietiekamību. Nosprostotam aknu Ci ir tendence transformēties par Karstumu, un , sākoties Karstuma uzplūdam, mums pilnīgi nevietā var izlauzties dusmas un aizkaitinājums. Dusmas ir karstas emocijas, un tas atspoguļojas teicienos: „Ugunīgi plosīties!”, „Viņas ugunīgais temperaments.”
Novājinātas Asinis iespaido Asins piegādi Sirdī. Ja Sirds nesaņem pietiekami daudz Asins, un trūks Iņ, tā nevar radīt Šeņ – vissmalkāko enerģiju, kas saistīta ar dvēseli jeb garu. Ja Šeņ nav stingrs un stabils, mums var būt grūtības ar atmiņu vai ir grūti izteikt savas domas. Kļūstam viegli uzbudināmas, nemiera pilnas, ir grūti aizmigt un baudīt pilnvērtīgu miegu. Liesas funkcijas pavājināšanās ir viens no pieņemšanās svarā veicinošiem faktoriem, un šajā dzīves posmā par lieko svaru sūdzas daudzas sievietes. Novājināta Liesa izpaužas kā masas pieaugums, īpaši rumpī, gurnos un viduklī. Nereti sievietes, kam ir Liesas Ci nepietiekamība, jūt nogurumu pēc ēšanas, un viņām piemīt tieksme pārmērīgi raizēties. Rietumu medicīnā pieņemšanās svarā galvenokārt tiek saistīta ar pārlieku lielu apetīti un tāpēc tiek ieteikts ēst mazāk. Ķīniešu medicīnā svaru neregulē ar diētas palīdzību. Lai gan TĶM praktizējušie ārsti ņem vērā ēdiena kvalitāti un daudzumu, viņi lielāku uzmanību pievērš nelīdzsvarotībām attiecīgajās Orgānu sistēmās.
Ar laiku Nieru Iņ pavājināšanās var iespaidot Nieru Orgānu sistēmas darbību un izraisīt arī Nieru Jaņ enerģijas mazināšanos. Novecošanās simptomus galvenokārt veicina Nieru Iņ un Jaņ Nepietiekamību. Nieres pārvalda Kaulu Smadzenes, ausis, Urīnpūsli un matus. Kad novecojam, šajos apvidos pavājinās funkcijas, jo pavājinās mūsu Nieru enerģija. Kaulu Smadzenes TĶM attiecina uz kaulu smadzenēm, galvas smadzenēm, muguras smadzenēm un kauliem. Tā kā Esence nepieciešama Kaulu Smadzeņu veidošanai, novājinātas Nieres nav spējīgas pietiekami barot smadzenes un tas izraisa atmiņas zudumu, mazina koncentrēšanās spējas, palēnina domāšanu un pasliktina redzi. Veselīgas Kaulu Smadzenes ir arī pamats kaulu smadzeņu veidošanai un stipriem kauliem un zobiem. Te redzams cēlonis tam, ka novecošanās gaitā bieža parādība ir zems kaulu blīvums, artrīts un problēmas ar zobiem. Neiru vājums izpaužas kā dzirdes pasliktināšanās (arī tinnīts, zvanīšana ausīs), grūtības kontrolēt Urīnpūsli. Ja jūsu mati ir sulīgā tonī, biezi un veselīgi, tas liecina par spēcīgu Nieru Esenci. Šīs pārmaiņas, kas ir tiešs Nieru Iņ un/vai Jaņ nepietiekamības un Esences samazināšanās rezultāts, progresē pakāpeniski un pieder pie normāla novecošanās procesa.
Simptomu smagumu nosaka tas, cik labi esam uzturējušas un barojušas savas Nieres, kā esam saglabājušas savu Esenci un kā kopumā esam rūpējušās par savu sievišķo veselību. Mūsu konstitucionālais veidols, ko noteikusi vecāku Esences kvalitāte mūsu ieņemšanas brīdī, līdz ar mūsu emocionālo veselību, ēšanas paradumiem un dzīvesveidu līdz pat šim mūsu dzīves brīdim ietekmē Nieru veselību. Nieres ir saistītas ar tādām emocijām kā bailes, un, ja ilgāku laiku dzīvojam bailēs un nemierā vai arī tās ir mūsu esamības parasts stāvoklis, Nieres tiek novājinātas. Ja laikā pirms sava Otrā Pavasara esam apdomīgi tikušas galā ar emocionālo stresu, pienācīgi atpūtušās, pareizi ēdušas un izvairījušās no pārstrādāšanās, no pārlieku lielas fiziskās slodzes, biežām dzemdībām un hroniskām slimībām un ja esam bagātīgi vairojušas savu postnatālo Esenci, mūsu prenatālā Esence ir labi saglabājusies un ir spēcīga – tādā gadījumā mūs Otrais Pavasaris noritēs dabiski un bez problēmām.